2015. július 12., vasárnap

11. nap - Gasztrokedvcsináló 2. - Top 5 tenger gyümölcsei

Ha Görögországban jár az ember, ott is a tengerhez közeli részen, van valami amit mindenképpen meg kell kóstolnia... többek között persze, DE! semmiképpen se hagyhatjuk le az étlapról! Ez pedig a rengetegféle hal és a tenger gyümölcsei, mint rák, kagyló, tintahal, polip, stb. Tudom, hogy így felsorolva nem tűnik valami gusztusosnak, és az állatok amíg meg nem sülve-főnek, addig nemigazán néznek ki ételnek, de higgyétek el nekem, az ízük megfizethetetlen! Mivel tengeri herkentyűkről van szó, és ezekre vannak akik allergiásak, ezért soha senki ne induljon el külföldre betegbiztosítás nélkül! A kórházakban, igaz hogy mindenkit szívesen látnak, de ugye az a legjobb mindenkinek, ha nem kell benéznünk hozzájuk. :)

Tehát, kaja! (Ja igen, és van amikor ezeket mind egyszerre tálalják :D)

***

1. Halak
Sokaknak az jut először eszébe erről, hogy "Ugyan, ettem én már halat életemben", node a legtöbb magyar leginkább csak folyami, vagy tavi halat ehetett, illetve tengeri halból is csak a fagyasztott heringet. Mehh! A frissen fogott tengeri hal ízéhez semelyik másik nem fogható! Ott van például a Szardinia (itt szardela), akármilyen vicces a neve magyarul, az íze akkor is nagyon jó! Ezek kb 1 arasznyi méretű halak, amiket miután megtisztítanak belsőszerveiktől, egyben hagyják, megmossák, lisztbe forgatják, majd vagy forró olajon vagy parázson kisütik, és tálalják, sült krumplival, salátával, és egyéb finomságokkal. Vagy van a gavros, ami a szardiniához képes sokkal kisebb fajta hal, azt akár gerincestül meg lehet enni, olyan lesz, mintha valami hal chips lenne. :D

***

2. Rákok
Nagyon sokféle rákot lehet kapni a piacon, a garnélától a homárig. Nos homárt még nem ettem, ugyanis hiába vagyunk tenger közelben, azért még itt is 20-25 euró kilója... De azért ott vannak a kisebb, még ugyan finom fajták, mint az ujjnyi méretű garnéla, ami a kedvencem. :) Lehet olíva olajban vagy vajban is sütni a már meghámozott rákhúst, csak akkor figyelni kell, nehogy megégjen, de lehet főzni is, amit a páncéljában szoktak. Kellemes édeskés íze ellenállhatatlan. :) Persze vannak az olyan nehezen bontható rákcsodák is, mint az amiről valamelyik nap írtam, na az az a kategória, ami nem néz ki jól és nem árt egy rákpáncél bontó kés vagy csipesz vagy mi, ha nem tudod, hogyan lehet kibontani kézzel, de nagyon finom. Sajna annak a fajta ráknak nem tudom a nevét. Mindenesetre, akárhogy is néznek ki, érdemes megkóstolni, mint a következőt a listánkon.

***

3. Kagyló (Mydia - mídia)
Mint tudjuk, kagylóból is rengetegféle létezik, pl fésűkagyló, osztriga, gyöngykagyló, erre felé is többfélét lehet kóstolni, én eddig ilyen fekete héjú kagylót ettem. A kagylót szinte mindig megfőzik, és azt mindig a héjában teszik. Egyedül az osztrigáról tudom, hogy nyersen, citrom lével meglocsolva fogyasztják, a fésűkagyló húsát pedig megsütik. Biztos van több is, de annyira nem vagyok jártas a kagylókban. Azt viszont érdemes tudni, hogy azt a kagylót ami még nyers, de már nyitva van a héja, azt már nem érdemes megenni, hacsak nem vágyunk egy jó kis gyomorrontásra. Az a jó, ha főzés előtt még szorosan zárt, amikor megfő, szépen kinyílik, és akkor ehető. Itt salátába is teszik, és rizottóban, vagy paellaként is fogyasztják. Érdekes íze van, enyhén sós, enyhén édeskés, és mivel citromlével illik meglocsolni a husit, mielőtt megesszük, ezért savanykás is. De azért egy élmény! :D

***

4. Tintahal (Kalamari)
Fincsi, kerek, rántott, rágós, gumi.... Neeeeem! (De) :D Na most komolyan! Tényleg enyhén rágós, de isteni finom! Ez is az a típusú étel, amit, ha meglátsz még teljes valójában a halpiacon, el nem tudod képzelni, hogy ezt bárki is megeszi, de én mondom, gyűrd le ezeket az érzéseket, mert az íze tényleg nagyon jó! Általában rántva készül, ezek a kis karikák a tintahal lufifejének a darabkái, és a lábait is meg szokták csinálni, hiszen az is ugyanolyan finom (ha nem finomabb!).
Egyébkén így néz ki a kis drága. :D
Nyimm-nyamm!!




***

5. Polip (Oktapodi)
Akármilyen furán néz ki, igen, ehető és igen, finom! Fagyasztott állapotban általában 7-8 euró kilója, frissen biztos drágább.. De sokkal puhább mint a tintahal, könnyebben rágható, mondjuk ez is attól függ, hányszor vágják oda szerencsétlent a földhöz... Most miért? Olyan mintha klopfolnák, csak míg azzal szétesne, így megmarad egyben. Tudom, kicsit brutálisnak hangzik, de a végeredmény számít. Főzve készítik, és van hogy még a grillen is megforgatják. Sokak szerint hasonlít a csirkére az íze, szerintem egyszerűen isteni finom! Ehhez is csak azt tudom mondani, hogy győzd le az undort, a félelmet, meg mindent, és élvezd az ízeket! Megéri! :D

***

Nem tudom mennyire hoztam meg a kedveteket egy kis tengergyümölcseire, mindenesetre, nekem tutira megjött. :P Hát... Jó étvágyat! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése